Selkävaivoja kitketään jo monessa kunnassa ilman lääkärikäyntiä - kansantaudilla miljardimenot

11.08.2017

Onko niska-hartianseutu jumissa vai kivistääkö selästä? Kohta voit saada kipuihisi lievitystä aiempaa helpommin, mikäli viime vuosina yleistynyt käytäntö leviää asuinpaikkakunnallesi.

Useat kunnat ovat alkaneet nopeuttamaan tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsivien hoitoon pääsyä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuntouttajan eli fysioterapeutin vastaanotolle ei vaadita enää lääkärin lähetettä, vaan hoito on jatkossa vain terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan tekemän hoitotarpeen arvioinnin päässä.

Esimerkiksi Vantaalla tällaiseen käytäntöön siirryttiin kesäkuussa Myyrmäen ja Tikkurilan terveysasemilla. Syksyllä käytäntö laajenee Koivukylän terveysasemalle.

Muutoksen jälkeen fysioterapeutin pakeille voi päästä Vantaalla nopeimmillaan jo 1-2 päivän sisällä tai mahdollisesti jopa samana päivänä, kun ajanvaraus on tehty. Aiemmin kuntoutukseen pääsyä saattoi joutua odottamaan viikkoja.

Vantaan terveyspalvelujen vs. johtajan Pertti Sopasen mukaan uusi toimintatapa on "tulevaisuuteen valmistautumista".

- Monessa kunnassa tämän tyyppistä vastaanottoa on jo ollut ja nyt lähdimme myös Vantaalla kokeilemaan, että toimiiko sama meilläkin, Sopanen kertoo. Lue lisää YLE.fi